I Villastaden Paradiset har vi Grannsamverkan

 

Ansvarig för denna är Säkerhetsamordnaren Hans Lebeck. Vi rekommenderar att alla boende ansluter sig till appen ”Coyards” och gruppen ”Paradiset” i sin smartphone. I Coyards kan vi lätt sprida aktuell information i säkerhetsfrågor till varandra.

 

Nu står den mörka höst-och vinterperioden för dörren, en tid då det känns

viktigt med en uppdatering av vad man bör tänka på för att minska risken att bli utsatt

för brott.

 

 • Innan ni lämnar bostaden göm undan stöldbegärliga ägodelar så att de inte syns från fönstren.
 • Tänd eller koppla gärna timers till olika lampor så att det lyser i bostaden på olika ställen vid olika tider så att det ser ut som att någon är hemma.
 • Se till att dörrar är låsta, även när ni ät hemma, och fönster är stängda och att eventuella larm är aktiverade om ni lämnar bostaden.
 • Se till att låsa fast stegar som förvaras i trädgården så att en tjuv inte kan ”låna” dem för inbrott. Lås även fast cyklar och andra ägodelar som står utomhus
 • Uppdatera er kontaktlista, så ni lätt kan nå varandra om någonting händer. I grannsamverkansappen Coyards är det enkelt att skicka meddelande till andra i området som har appen. F.n. är vi 160 personer som laddat ner Coyards.

Om du har frågor eller önskar stöd att ansluta dig till Coyards, kontakta gärna kontaktpersonen för ditt område eller Hans Lebeck”?

 • Samverka med grannarna om att hålla uppsikt över varandras hus om ni är borta från hemmet.
 • TÄNK SOM EN TJUV! Med detta menas att se över er egen bostad. Tänk om ni själva skulle göra inbrott i er bostad – var skulle ni gå in då? Stärk upp där det behövs för att minska risken för inbrott.
 • Om ni inte är hemma och har lämnat en bil på uppfarten se till att den är låst och töm den på eventuella värdesaker,
 • Tänd belysning på P-plats /uppfart, avskräcker. Aktivera eventuellt larm i bil

Mer går att läsa i dokumenten G1-G4 från polisen. Finns under fliken DOKUMENT.

 

Bedrägerier

Med anledning av det ökande antalet bedrägeribrott, vill man från Polisen uppmärksamma på följande:

 • Vishing/Phishing Någon/några ringer, sms:ar eller mailar och utger sig för att vara från något företag/polisen/inkasso mm. – avsluta kommunikationen och kontakta företaget på telefonnummer/e-postadress som anges på företagets hemsida.
 • Logga aldrig in med Bank-id på annans begäran – Om du plötsligt blir uppringd av någon som vill att du loggar in på din bank eller att du ska uppge dina koder ska du avsluta samtalet.
 • Lämna aldrig ut dina koder till någon eller identifiera dig via Bank-ID eller bankdosa. Bedragarna kan låta väldigt seriösa och är svåra att genomskåda. Mailen eller sms:en ser äkta ut och har ofta företagets logga m.m.
 • Kontrollera avsändaren på mailet – företag använder sig inte av gmail-eller hotmail adresser. Är man minsta osäker – lägg på luren och ring upp företaget efter kontroll av numret resp. mailadressen. Blockera Sms-nummer resp. mailadresser som inte stämmer.

 

 • Sms från ”barn/barnbarn” som säger sig ha nytt telefonnummer och vill att du ska swisha pengar. Kontakta barnet/barnbarnet på det gamla numret eller på annat sätt för att kontrollera att det verkligen stämmer,

 

 • Om du blivit utsatt för ett bedrägeri – Anmäl alltid till polisen. Berätta för nära/kära/bekanta om vad som hänt och på så sätt kunna hindra andra att råka ut för samma sak.
 • AI (Artificiell intelligens) Just nu har SSF (Stöldskyddsföreningen) en folkbildningskampanj om hur man bäst stoppar AI-bedragare. Läs mer på Säkerhetskollen.se
  Artificiell intelligens (AI) gör det lättare för bedragare att luras. Bedragaren kan utge sig för att vara någon du känner över telefon. Med ny teknik görs detta så trovärdigt att man inte längre kan skilja äkta från falskt. Förslaget från SSF är att komma överens med sina bekanta om kodord att använda vid telefonsamtal.

 

Grannsamverkan Paradisets Fastighetsägareförening

Villastaden Paradiset är indelat i åtta grannsamverkans-områden, med en kontaktperson för varje. För att komma med på listan av hushåll inom ditt område, kontakta din områdesansvarige.

 

Område 1

Gavelåsvägen – Pelle Lesser, Tel: 031-44 22 88

 

Område 2

Ulvåsvägen – Jörgen Ovesen, Tel: 073-033 04 09

 

Område 3

Helge Källas väg + Jebsens väg – Hans Lebeck, Tel: 070-567 59 10

 

Område 4

Mikaelivägen + Vintergatan – Mattias Eek, Tel: 031-336 41 14

 

Område 5

Apelstigen + Ormstigen + S:te Pers Backe + Paradisvägen 19-27 +

Kyrkåsliden – Daniel Eek, Tel: 031- 14 24 60

 

Område 6

Kvarnåsvägen + Paradisvägen 8-17 + Braun Johans väg

 

Område 7

Bysmedsvägen + Smedbodalvägen
+ Mellbyvägen 32-60 (Norra sidan) – Göran Grahn Tel: 031-44 11 94

 

Område 8

Riddar Tures väg + Buredsvägen – Elin Kajsajuntti, Tel: 031-15 43 61